Att matcha mat och vin

Visst kan det vara härligt när du bjuder hem ett gäng kompisar eller familj på middag att kunna vara värden som har lite koll på vad man ”ska” dricka till det som serveras? Men att förstå vad som passar till vad upplevs ofta som lite klurigt. Kanske landar du till slut i att bara köpa ett vin eller öl du druckit tidigare och tycker är gott?

Just nämnda scenario är givetvis okej. Dricker du ett vin du tycker är gott och äter en maträtt du tycker är god så räcker det långt. Vill du däremot utveckla dig och försöka att hitta det där perfekta vinet till grillkvällen i sommar, ja, då finns det några enkla riktlinjer eller punkter du kan förhålla dig till.

Låter det intressant uppmanar jag dig till att fortsätta läsa, då denna text kommer handla om hur du ”ska” tänka när du matchar mat och vin. Det kommer även bjudas på kanontips på olika viner och vad du kan äta till.

Men vänta, varför ska du lyssna på mig? Vem säger att det är såhär? Jo men lite kort om mig då, Daniel Dewerud heter jag och är sedan i mars 2021 utbildad sommelier. Kommande text bygger helt enkelt på det jag lärt mig under min utbildning.

”If it grows, it goes”

Vi kan börja med den lättaste riktlinjen man oftast kan följa. När man talar om uttrycket ”if it grows, it goes” menar man att om både drycken och maträtten härstammar från samma ställe kommer de antagligen också funka bra tillsammans. Varför? Jo, för att det faller sig helt enkelt naturligt för en vinproducent i Bologna att göra ett vin som du kan dricka till en spaghetti bolognese.

Enkelt förklarat. Gillar du surkål? Ja, men testa ett Riesling från Tyskland där man äter just mycket surkål. Då kommer det i regel att funka ihop.

Så, hur tänker du inför din middagsbjudning? Ta reda på vilket land rätten du bjuder på härstammar ifrån och välj sedan ett vin från samma land.

Parning

Om du är intresserad av att det blir lite mer ”nördigt” och kräver mer eftertanke bör du kika lite extra på detta steg. Lyckas du kan detta ge ett resultat som verkligen förhöjer din middag. Vi talar om parning och av namnet att döma handlar det om att para vinets karaktär med matens karaktär.

  • Sött med sött
  • Surt med surt
  • Fett med fett

Precis så här ska man tänka. Har maten en hög syra så välj en dryck med hög syra. De kommer ta ut varandra och andra smaker i såväl drycken som maten kommer ta större plats.

Detsamma gäller desserter. En söt dessert kräver en söt dryck. Ofta brukar man säga att drycken ska vara sötare än desserten för att drycken inte ska upplevas som platt. Socker eller sötma är också en smakbärare. Så, är vinet sötare än efterrätten kommer det framhäva smakerna i efterrätten på ett fint sätt. Enkelt, eller hur?

En klassisk klyscha som visserligen stämmer är att rött vin passar bra till kött. Ska man vara riktigt petig är de bästa röda vinerna till kött de med mycket tanniner, alltså de röda viner med tydlig strävhet. Varför är det så? Jo, det handlar återigen helt enkelt om parning.

  • Tanniner med protein

Det tanniner gör är att det bryter ner protein, när vi dricker ett tanninrikt vin så bryter tanninerna ner proteinet i vårt saliv och det är därför det uppfattas som strävt i munnen. Äter man då en bit kött till vinet kommer tanninerna istället bryta ner proteinet i köttet och vinet kommer då uppfattats som rundare och mjukare istället.

Men hur vet man om vinet har hög syra, är sött eller strävt? Tips är att titta på ”smakklockorna” som hänger bredvid vinet på systembolagetshyllor.

Spegling

Nu går vi till det sista steget som blir ännu mer nördigt och är för de riktiga finsmakarna. Nu pratar vi spegling. Spegling, till skillnad från parning, handlar mer om en enskild specifik smak. Vill du framhäva en viss smak i din maträtt så bör du dricka en dryck till som har toner av just den specifika smak du vill framhäva.

Till exempel, har du en maträtt med mycket peppar, kanske en ”cacio e pepe”, vill du försöka matcha den med ett rött vin med mycket pepprighet just för att framhäva pepparsmaken ännu mer. Detta steg är inte alltid nödvändigt då det ofta räcker att följa steg ett och steg två, men ibland kan det vara kul att testa på spegling för att se vad som händer.

Den ultimata drycken

Orkar, kan eller vill du inte följa något av stegen men ändå vill vara säker på att drycken till maten inte kommer bli någon katastrof finns det faktiskt en dryck som funkar med i princip allt. Där hittar vi mousserande viner. De är ofta lätta i karaktären och kommer inte ta över huvudrollen från det som ligger på tallriken. Snarare tvärtom då det mousserande, alltså bubblorna, fungerar som smakhöjare.

Faktum är att den spanska Cavan, alltså mousserande vin från Spanien, är framtaget just för att kunna komplettera landets klassiska tapas. Då tapas kan vara så otroligt varierat behövs en dryck som klarar av att matcha det, vilket Cava gör. Det går också i linje med ”if it grows, it goes”. Spansk maträtt (tapas), spansk dryck (cava). Så glöm att bubblet bara fungerar som dryck på minglet – det går utmärkt till maten också!

Vintips

Det kanske är av intresse med tips på bra viner och vad som passar bra att äta till? Nedan följer några.

Först och främst finns det fullgoda alkoholfria alternativ som passar utmärkt till mat. Två personliga favoriter är vanligt hederligt kolsyrat vatten och cider. Dessutom har marknaden för alkoholfri öl exploderat och det finns riktigt bra alternativ där med.

  • Alamos, Malbec 2020. 

Ursprung: Argentina, Cuyo, Mendoza

Pris: 99 kr

Artikelnummer: 6670

Länk: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/alamos-667001/

Passar bra till: Detta är ett vin du kan testa att ställa på bordet inför sommarens grillkvällar. Alla är vi bekanta med de stora grillfesterna i de olika länderna i Sydamerika. Stora köttstycken grillas hårt över öppen eld och vinet flödar. Vi går därför till principen ”if it grows, it goes”. Dricker argentinarna rött vin till sitt kött bör vi också göra det. Ett rött vin från Argentina med mycket tanniner för att komplettera köttet på absolut bästa sätt.

  • Stoneleigh Wild Valley, Sauvignon Blanc, 2019

Ursprung: Nya Zeeland, Marlborough

Pris: 129 kr

Artikelnummer: 2529

Länk: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/stoneleigh-wild-valley-252901/

Passar till: Ett lite dyrare vitt vin, men det är det värt om plånboken tillåter! Matcha denna med en grym fish taco och du är hemma. Kanske lite mangosalsa, guacamole, pico de gallo med mycket lime och koriander. Då kommer detta vin passa som handen i handsken då även det har mycket fruktiga och friska toner som kompletterar den fruktiga mangosalsan och den friska pico de gallon. Att vitt vin och fisk funkar tillsammans är sedan gammalt.

  • Asti cinzano

Ursprung: Italien, Piemonte, Asti

Pris: 79 kr

Artikelnummer: 7711

Länk: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/asti-cinzano-771101/

Passar till: Först och främst måste det tydliggöras att detta är ett dessertvin. Ett mousserande dessertvin från Italien. Drycken passar otroligt bra till den svenska 80-talsklassikern ”Gino” som är en dessert bestående av jordgubbar, banan, kiwi och vit choklad. Här matchas sött med sött då både desserten och drycken är söta, men som gör att dryckens fräschör träder fram på ett elegant sätt. Dessutom är drycken mousserande, vilket gör att bubblorna i vinet framhäver smakerna i desserten väldigt fint. Fem plus-kombo!

Text: Daniel Dewerud

Har du eller känner du någon med alkoholproblem finns det hjälp att få. Du kan ringa alkohollinjen varje helgfri vardag på 020-84 44 48.

Lämna en kommentar