Ärtdryck, den nya mellanmjölken

Samtidigt som debatten om växtbaserade alternativ fortsätter, ökar utbudet på marknaden. Kylarna i mataffären ser inte ut som de gjorde för tio år sedan, nu är allt fler hyllor fyllda med icke animaliska produkter. Mellanmjölken, som nästan är svenskarnas signum, har bland annat fått konkurrens. Nu finns alternativ gjorda på allt från kokos till ärta. 

Vi bestämde oss för att testa några av de populäraste växtbaserade mjölkalternativen för att ge er en recension på hur de smakar.  Kanske blir det då lite lättare att välja nästa gång du är i mataffären och vill köpa något annat än vanlig mellanmjölk. 

Alpro, Kokosdryck // Go Green Risdryck // Sproud, Ärtdryck // Alpro, Mandelmjölk // Oatly, Havredryck // Alpro, Sojamjölk
Alpro, kokosdryck

När man tänker kokosmjölk så dras kanske första tanken till någon asiatisk gryta, men kokosmjölk kan användas till många fler saker än det. Den kokosmjölk man köper i tetraförpackning är i de flesta fall till för att använda som vanlig mjölk. Den är lätt i konsistensen och tillför lite nötighet. Kokossmaken finns där tydligt, detta gör att den är perfekt som en smaktillsättare. 

Go Green, risdryck

Även ris har en naturlig sötma, dock inte så tydlig som den i ärtdrycken eller havredrycken, därför kan denna vara ett perfekt alternativ till frukosten. Du kan till exempel servera den med en skål flingor eller ha den som en skvätt i kaffet. 

Sproud, ärtdryck

Ärtdrycken påminner en del om havredrycken i sötman, men har inte samma hö-smak och är något lättare i konsistensen. Man skulle kunna jämföra den något med den svenska klassiska mellanmjölken, den är neutral i dess smak och precis så där lagom krämig.

Alpro, mandeldryck

Beroende på vilken mandeldryck du köper kan smaken variera en hel del. Köper du en mjölk gjord på rostad mandel får du fram sötman och en krämig nötighet, men om du istället väljer den orostade varianten kan smaken påminna en del om bittermandel. Konsistensen är lätt och inte så fet och kan med fördel drickas som den är. 

Oatly, havredryck

Är du den som gillar när ditt kaffe är sött och krämigt så är havremjölken ett alternativ att välja. Denna dryck är något fetare i konsistensen än de andra och kan för den som smakar mjölken vid första tillfället, smaka lite hö-aktigt. Den tydliga sötman gör att det är ett perfekt alternativ i en latte eller som bas till varm choklad gjord på kakao. 

Alpro, sojadryck

Är du ett fan av vaniljsmak, då är sojadrycken förmodligen något som du kommer gilla. Denna mjölk påminner något om en väldigt lätt vaniljsås och är ett bra alternativ att använda till sötare kombinationer. Drick den till pannkakor eller gör en smoothie med den i. 

Text: Lovisa Briggert

Lämna en kommentar