Det vilda skafferiet

I havet, skogen och på strandkanten går det att hitta växter som kan bli nya inslag i matlagningen. Det är endast fantasin som kan sätta gränser för vad växterna som är listade här kan användas till. Tänk på allemansrätten och ta dig ut i naturen och fyll på skafferiet.
I skogen
Foto: Tove Christensen

Syren

Syrenens blommor smakar nästan som de doftar – den har en blommig och lite bitter smak. Det går att ha blommorna som pynt på maten men även att ha i kakor. Det går också att göra syrensocker, sirap, saft och marmelad på de små blommorna.

Foto: Tove Christensen

Nässlor

Nässlor bör inte ätas råa men går fint att bland annat förvälla eller steka. Man kan göra soppa, pesto och chips på dem, men även ha dem i bröd, pastarätter och paj. Smaken kan beskrivas som örtig, grön och mineralrik.

Foto: Tove Christensen

Maskrosor

Av blommorna går det att göra saft, sirap och marmelad. Med maskrosbladen går det att göra te, pesto eller bara ha färska i en sallad. De har en bitter smak och för att tona ner det kan de läggas 30 minuter i vatten. Även roten är ätbar, men den är besk och bör därför kokas innan den används.    

På strandkanten
Foto: Heino Ollin

Saltarv

Saltarv kan ätas rå och smakar gurka och salt. Det går att ha dem råa i sallad eller toppa på maträtter så som man gör med andra färska örter. För att tillaga dem går det till exempel att steka dem i smör.

Foto: Heino Ollin

Strandkål

Alla delar av växten går att äta. Stjälkarnas smak påminner om ärtor medan blomknopparnas smak liknar broccoli. Det går att använda strandkålen på samma sätt som annan kål. Stjälkarna och bladen kan användas i sallad och rötterna kan användas både råa och kokta.

Foto: Heino Ollin

Skörbjuggsört

Dess smak liknar pepparrot och i början av vårsäsongen kan den ha en väldigt stark smak medan den blir lite rundare mot vintern. Både bladen och blommorna går att äta och örten går att använda färsk i sallader.  

I havet
Foto: Heino Ollin

Rörhinna

De smakar ramslök och tryffel om man friterar eller steker dem. För att tillaga dem går det bland annat att göra risotto på dem eller smaksätta smör.

Foto: Heino Ollin

Sockertång

Sockertång smakar umami och förhöjer andra smaker. Det passar att ha i kryddblandningar, soppor, bröddeg och som chips.

Foto: Heino Ollin

Fingertång

De smakar umami och används som bas i misosoppa. Den är även god att steka och att ha i kryddblandningar.

Källor: Allt om trädgård, ICA, Årstiderna, Köket.se, Landleys kök.se

Läs mer: Tång – havets champinjon och tryffel

Recept: Gnocchi med rörhinna och jordärtskocka

Recept: Strandkantsdrömmar med sockertång

Text: Tove Christensen, Heino Ollin

Lämna en kommentar